fbpx

Posiłki w firmach produkcyjnych – zobacz, co zyskasz dając ludziom obiad

Autor artykułu:
posiłki dla pracowników fizycznych
Spis treści:

Dla pracodawców i związków zawodowych kluczowymi sprawami związanymi z pracownikami są płace i bezpieczeństwo miejsca pracy. Badania dowodzą, że obok zabezpieczeń przed hałasem czy chemikaliami, w trakcie pracy równie ważny jest dostęp do zdrowych posiłków. Właściwe odżywianie nie tylko poprawia produktywność i morale pracowników, ale zapobiega wypadkom, przedwczesnym zgonom i obniża koszty opieki zdrowotnej. Firmy, które zapewniają posiłki w swoich zakładach, są również bardziej konkurencyjne w trakcie rekrutacji. Przyciągają swoją ofertą ludzi, którym zależy nie tylko na samej pracy, ale również na zdrowiu i dobrej formie.


Skuteczna rekrutacja

„W ofertach o pracę zawsze wymieniamy nasze benefity. Podczas rozmowy rekrutacyjnej informujemy też o tym, że za parę złotych można kupić codziennie obiad i korzystać z dofinansowania do posiłku. To jest duży plus zwłaszcza dla pracowników produkcyjnych, ale nie tylko. To kształtuje również wizerunek firmy. Obecnie mało kto nosi do pracy kanapki, zamówień w Lunchingu jest dużo. To, że możemy obecnym i nowym pracownikom zapewnić dofinansowany obiad jest atutem firmy. A zjedzony ciepły posiłek wpływa na zadowolenie naszych pracowników i efektywność pracy”  – powiedziała nam Magda Woźniak, kierowniczka personalna Plum, producenta elektroniki dla przemysłu. 

W wywiadzie na blogu Lunchingu Magda Woźniak, zdradza, że pozyskała świetnego pracownika właśnie dzięki dofinansowanym posiłkom. Kandydat w trakcie rekrutacji powiedział wprost, że wybiera firmę Plum, a nie konkurencję, ponieważ tu będzie miał Lunching. Nie ukrywamy, że to jeden z najlepszych komplementów, jakie usłyszeliśmy.

W punktach przedstawimy Wam, dlaczego Lunching zwiększa skuteczność rekrutacji:

  • Lunching to benefit, który jest traktowany jako realny dodatek do pensji. To konkretne oszczędności dla pracownikaów. 
  • To dla pracowników wygoda i więcej czasu wolnego po pracy, bo nie muszą troszczyć się o jedzenie na każdy kolejny dzień.
  • Dostęp do aplikacji Lunching oznacza, że jesteście nowoczesnym pracodawcą, który korzysta z nowych technologii (czytaj wywiad z Justyną Bartnik z Tokai Cobex)
  • Pracownik od razu jest pewny, że w Waszej firmie przerwa na lunch jest rutyną, że jest to część Waszej kultury korporacyjnej
  • Podkreślacie, że wellbeing i zdrowie pracowników są ważne


Bezpieczny zakład pracy

Wszyscy pracownicy są narażeni na spadek produktywności wywołany złym odżywianiem. Jednak w przypadku pracowników fizycznych, nie chodzi jedynie o wykonanie swojej pracy. Utrzymanie czujności oraz aktywności umysłowej i fizycznej pozwala na uniknięcie błędów i wypadków. We wszystkich gałęziach przemysłu ciężkiego, takich jak budownictwo, górnictwo, energia i produkcja, koszt zmęczonego, rozproszonego lub głodnego pracownika może doprowadzić do nieodwracalnych następstw. Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP) szacuje, że w Wielkiej Brytanii pominięcie posiłku kosztuje brytyjską gospodarkę 300 mln funtów rocznie. Odpowiedni wynik w USA to 3,9 mld dolarów. Nie mamy odpowiednich badań w Polsce, dlatego przytaczamy te zagraniczne. Możemy z nich jednak wyciągać uniwersalne wnioski. Naszym zdaniem, odpowiednia organizacja posiłków w pracy zmniejsza również ryzyko zarażenia Covid-19 przez pracowników. O prewencji covidowej w miejscu pracy przeczytacie więcej w osobnym wpisie na naszym blogu.


Co możecie zrobić?

Jeśli jesteście odpowiedzialni za obszar BHP, HR lub employer branding Waszego zakładu, zacznijcie od sprawdzenia, jak odżywiają się Wasi pracownicy. Możecie przeprowadzić z nimi rozmowy lub wysłać ankietę. Zapytajcie Waszych pracowników:

  • czy korzystają z przerwy na lunch?
  • co jedzą?
  • czy jedzą regularnie?
  • czy potrzebują pomocy w organizacji posiłku?
  • ile pieniędzy maksymalnie mogą przeznaczyć na obiad każdego dnia?

Zmiana nawyków to bardzo trudne zadanie. Jeśli nie mamy do tego odpowiednich narzędzi, nasze starania często kończą się na postanowieniach. Podobnie jest z nawykami żywieniowymi. Aby zdrowo się odżywiać, każdy pracownik musiałby po pracy gotować obiad na kolejny dzień lub przeznaczyć spory procent swojej pensji na dostawy posiłków do miejsca pracy. 

Są trzy sposoby na to, aby wpłynąć realnie na zmianę nawyków żywieniowych Waszego zespołu: 

  • otworzyć kantynę
  • podpisać umowę z restauracją, która będzie dostarczać posiłki
  • skorzystać z wirtualnej platformy typu Lunching


Jak działa Lunching w zakładzie przemysłowym?


Zacznijmy od tego, jak działa platforma dla pracowników:

  • Pracownicy otrzymują od Was informację o tym, że mogą zamawiać jedzenie w wirtualnej stołówce Lunching
  • Zakładają swoje konta korzystając ze strony internetowej www.lunching.pl lub aplikacji w telefonie
  • Po zalogowaniu zobaczą menu na bieżący dzień roboczy i na kolejny
  • W menu będą dostępne wybrane dla Waszego zakładu restauracje, z różnymi rodzajami kuchni
  • Jeśli posiłki są dofinansowywane przez firmę, pracownik na swoim koncie zobaczy, jaką kwotę ma do wykorzystania. Jeśli jest to 6 zł, a zamówi obiad za 11 zł, będzie musiał dopłacić 5 zł z własnej kieszeni. Zrobi to jednak zbiorczo raz w tygodniu po otrzymaniu tygodniowego zestawienia zamówień w Lunching


Jak obsługuje system dział HR / kadr / administracja:

  • Na początku podpisujemy umowę
  • Wybieramy restauracje, które znajdą się w Waszym menu
  • Uzgadniamy kwotę, którą Wasza firma dopłaca pracownikom do obiadów 
  • Ustalamy godzinę i miejsce dostawy posiłków. Każdy posiłek będzie oznaczony indywidualnym numerem pracownika
  • Jeśli są jakiekolwiek reklamacje lub zaginięcia posiłku, Lunching rozwiązuje wszystkie sprawy bezpośrednio z restauracją i kurierem
  • Otrzymujecie pod koniec miesiąca raport i fakturę
  • Płacicie tylko za wykorzystany benefit. Sprawdźcie, ile kosztują posiłki w Lunching?
  • Możecie skorzystać ze środków z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych (ZFŚS).

O wdrożeniu Lunching przeczytacie w wywiadach z szefowymi HR w firmach Tokai Cobex i Plum. Polecamy Wam również filmik o organizacji posiłków w magazynie Morele.net.

Zapisz się do Newslettera

Webinary   ||   Raporty  ||   Wpisy i porady  ||   Ebooki  ||   Newsy branżowe

Przeczytaj również: