Świadczenia pozapłacowe dla pracowników już dawno przestały być ekskluzywnym dodatkiem do wynagrodzenia. Dziś są standardem, który znacząco wpływa na konkurencyjność pracodawcy na rynku pracy. Jednak benefit benefitowi nierówny. Jego rodzaj i atrakcyjność uzależnione są od wykonywanego zawodu. Jak więc dostosować kafeterię świadczeń pozapłacowych do oczekiwań różnych pracowników?

Rodzaj wykonywanej pracy a benefit pracowniczy – czy można mówić o takiej zależności? Na pierwszy rzut oka jedno ma niewiele wspólnego z drugim. Okazuje się jednak, że w rzeczywistości jest zupełnie na odwrót. Zawód oraz świadczenia pozapłacowe idą ze sobą w parze i są reprezentantami potrzeb dzisiejszych pracowników. Sprawdź, jak sprostać oczekiwaniom poszczególnych grup zawodowych.

Branża i grupa zawodowa a rodzaj benefitu

Specjaliści IT

Branża usług informatycznych należy do najszybciej rozwijających się rynków pracy. Nic więc dziwnego, że wymagania specjalistów IT względem świadczeń pozapłacowych stale rosną. Według raportu opracowanego przez Antal pracownicy z sektora informatycznego najbardziej cenią sobie możliwość wyboru benefitów oraz dostosowywania ich do własnych potrzeb. Wśród najczęściej wymienianych wymagań znalazły się:

  • chęć samodzielnego wybierania szkoleń,
  • wspólne spożywanie posiłków, które pozwalają zintegrować się z zespołem
  • oraz elastyczne godziny pracy.

Finansiści

To grupa pracowników, których wymagania wobec benefitów firmowych są jasno i dokładnie sprecyzowane. Finansiści dają o zdrowy tryb życia. W związku z tym szczególnie cenią sobie możliwość konsultacji z dietetykiem oraz dofinansowanie posiłków przez pracodawcę, które umożliwi im utrzymanie dobrego samopoczucia. Oprócz dodatkowych świadczeń związanych ze zdrowiem i wyżywieniem, pracownicy z branży finansowej oczekują także prywatnej opieki medycznej oraz pakietu sportowego.

Inżynierowie

Inżynierowie, zaraz po specjalistach z branży finansów czy IT, to najbardziej pożądani na rynku pracownicy. Kierunkowe wykształcenie oraz techniczne kwalifikacje dają im możliwość wyboru pracodawcy oferującego najbardziej atrakcyjne benefity. Według badań przeprowadzonych przez Antal wysoko na liście priorytetów inżynierów uplasowały się chęć jedzenia wspólnych lunchy oraz możliwość samodzielnego wybierania pozostałych świadczeń pozapłacowych.

Millenialsi

To najmłodsza i zarazem najbardziej charakterystyczna grupa na rynku pracy. To osoby oczekujące dużej elastyczności. Nie tylko w zakresie ruchomych godzin pracy, ale przede wszystkim w wyborze świadczeń pozapłacowych, dzięki którym stale będą mogli rozwijać swoje zawodowe aspiracje. Pokolenie Millenialsów szczególnie ceni benefity będące wsparciem ich budżetu domowego. Chętnie korzystają więc z możliwości współfinansowania przez pracodawcę posiłków pracowniczych.

Czy wiesz, że… także typ osobowości pracownika może znacząco wpłynąć na rodzaj pożądanego przez niego benefitu? Więcej na ten temat przeczytasz w Raporcie Antal: cztery osobowości – jeden rynek pracy.

Pamiętajmy, że na rodzaj pożądanego przez pracownika benefitu wpływa również tryb jego pracy – zdalny lub stacjonarny. Nie z każdego świadczenia pozapłacowego można przecież korzystać online. Do tej pory możliwości organizacji posiłków w firmie były właściwie nieograniczone. Dziś jednak pracodawcy zobligowani są uelastycznić ofertę benefitów do panujących warunków. Jak więc dostosować system kafeteryjny do potrzeb zatrudnionych, niezależnie od tego, czy pracują w biurze, na hali produkcyjnej czy z własnego domu?

Czytaj też: Czy (i jak) rodzaj wykonywanej pracy wpływa na potrzeby żywieniowe?

Lunching.pl – uniwersalny benefit pracowniczy

Niepewna i stale zmieniająca się rzeczywistość wymusza na pracodawcach elastyczność w zakresie oferowanych świadczeń pozapłacowych. Coraz bardziej powszechna praca zdalna znacznie zawęża krąg możliwości korzystania z dotychczas dostępnych profitów. Istnieją jednak takie, z których da się korzystać stale, niezależnie od charakteru czy trybu pracy. Jednym z nich jest dofinansowanie posiłków pracowniczych oferowane przez Lunching.pl. To platforma do zamawiania jedzenia, która umożliwia pracodawcy organizację lunchy dla wszystkich zatrudnionych – bez względu na miejsce, z którego pracują.

Dlaczego warto wprowadzić Lunching w formie benefitu?

  • Bo odpowiada na podstawową potrzebę każdego pracownika: odżywanie się. Jedzenie to paliwo napędowe naszego organizmu i w największym stopniu wpływa na efektywność oraz wydajność pracownika.
  • Bo można dostosować go zarówno do określonego zawodu (rodzaj pracy determinuje zapotrzebowanie kaloryczne, a więc to, jak obfity posiłek pracownik powinien zjeść), jak i do typu osobowości czy kulinarnych preferencji pracownika.
  • Bo dostępne są różne formy dofinansowania i to pracodawca decyduje, jaki wymiar benefitu zaoferuje swoim pracownikom.
  • Bo jest elastyczny i działa tak samo niezależnie od tego, czy pracownik wykonuje swoje obowiązki w domu, czy w biurze.

Chcesz wiedzieć, jak wprowadzić benefit Lunching.pl w swojej firmie? Skontaktuj się z nami!

*

Pracownicy coraz bardziej świadomie analizują oferowane przez pracodawców świadczenia pozapłacowe. Jednym z najbardziej pożądanych jest dofinansowanie lunchu – to elastyczny benefit, który dopasowuje się do zmiennych warunków i jest dostępny dla każdego – niezależnie od wykonywanego zawodu, trybu pracy czy kulinarnych preferencji. Pamiętajmy, że aby móc prezentować się jako dobrzy pracodawcy, powinniśmy śledzić stale zmieniające się oczekiwania poszczególnych grup zawodowych oraz dostosowywać ofertę benefitów do bieżących potrzeb i wymagań pracowników.