fbpx

Chroń firmę przed Covid-19. Sprawdź, w jaki sposób pracownicy organizują swoje posiłki.

Autor artykułu:
jak organizować posiłki dla pracowników
Spis treści:

Wielu pracodawców szuka obecnie odpowiedzi na pytanie, jak skutecznie minimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się epidemii w biurze lub zakładzie produkcyjnym. Epidemia rozwija się dynamicznie i wiemy już, że nie jest to etap przejściowy, a stan, w którym przyjdzie nam znacznie dłużej funkcjonować. Zaopatrzenie w środki dezynfekujące, maseczki, bariery ochronne oraz wdrożenie bezpiecznych i zgodnych z wytycznymi rozwiązań z pewnością zmniejszają ryzyko. Co zatem jeszcze możesz zrobić?

Możesz zapewnić pracownikom bezpieczny obiad

Udostępniając w pracy Lunching, platformę do zamawiania posiłków z dofinansowaniem dla pracowników,  eliminujesz wiele zagrożeń. Twoi pracownicy mogą w prosty sposób zamówić swój obiad do biura, fabryki, domu za pomocą konta na stronie internetowej lub w aplikacji. Ich posiłek przywiezie nasz kurier i zostawi w umówionym miejscu. Będą o tym wiedzieli, bo ich poinformujemy. Nie muszą już stać w kolejce, płacić, spotykać się z kurierem, wychodzić z budynku, krótko mówiąc nie muszą już ryzykować, aby spełnić swoją podstawową potrzebę jaką jest zjedzenie pełnowartościowego, ciepłego posiłku w pracy każdego dnia.

Jak zabezpieczamy jedzenie i dostawy?

Możesz być pewna/pewien, że zarówno przygotowanie posiłków w restauracjach oraz dostawy są wykonywane są przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności. Od naszych restauracji i kurierów wymagamy między innymi:
Badanie temperatury 

  •  Zwiększenia częstotliwości zmiany rękawiczek jednorazowych 
  • Dezynfekcji stanowiska pracy oraz przyborów kuchennych kilka razy w ciągu dnia 
  • Dezynfekcji aut po dostawie 
  • Dezynfekcji pojemników termoizolacyjnych  
  • Dezynfekcji rąk przed założeniem rękawiczek i samych rękawiczek 
  • Zakładania maseczek.

Aby pokazać, jak skuteczny w minimalizowaniu ryzyka jest Lunching, przeanalizowaliśmy najpopularniejsze formy organizacji posiłków pod kątem bezpieczeństwa pracowników w trakcie epidemii. 

[table id=1 /]

Czy Lunching oznacza dodatkowe obowiązki dla Twojej firmy?

Wiemy, jak wiele pracy przybyło w działach administracyjnych, HR-ach, obsłudze benefitów pracowniczych. Rozmawiamy z naszymi Klientami i widzimy, co się dzieje. Dlatego ograniczyliśmy obowiązki związane z wdrożeniem Lunchingu praktycznie do ustalenia pierwszego Menu dla pracowników i podpisania umowy. Całą resztę zostawiasz nam. Mamy tu na myśli:

  • Weryfikację procedur bezpieczeństwa w wybranych restauracjach
  • Szkolenie i kurierów na czas dostaw w trakcie pandemii
  • Zmiany w Menu na potrzeby pracowników
  • Obsługę ew. reklamacji 
  • Rozliczenie z pracownikami – jeśli zamawiają jedzenie w cenie przewyższającej dofinansowanie
  • Obsługę klienta – Twoi pracownicy mogą się z nami skontaktować. Wszystkie ich uwagi i prośby są rozpatrywane niezwłocznie 

A co jeśli Twoja firma pracuje w trybie hybrydowym?

Jeśli część Twojego zespołu pracuje z domu mamy mamy dla Ciebie dobre rozwiązanie również w tym przypadku. Możesz zapewnić swoim pracownikom możliwość dostawy obiadów bez kosztów za dowóz zarówno do firmy jak i do domu. Jak to działa w przypadku pracy hybrydowej dowiesz się tutaj – Teraz lunch również w pracy hybrydowej 

Z nowej usługi lunchu dla pracy hybrydowej korzysta już 6 firm i ponad 1000 użytkowników mając wybór z kilkudziesięciu restauracji.

Zapisz się do Newslettera

Webinary   ||   Raporty  ||   Wpisy i porady  ||   Ebooki  ||   Newsy branżowe

Przeczytaj również: