Bezpieczna organizacja posiłków w czasie trwającej pandemii koronawirusa to jedno z największych wyzwań, z jakimi po powrocie do biura zmierzą się działy HR. Aby zapewnić pracownikom poczucie komfortu i bezpieczeństwa podczas przerwy na lunch, należy wprowadzić w życie nowe praktyki. O czym pamiętać po powrocie do firmy i jak zachować bezpieczeństwo podczas jedzenia w pracy?

W dobie koronawirusa lunch w kantynie bardzo często jest niemożliwy, a wyjście do sklepu czy zjedzenie obiadu w pobliskiej restauracji to mało bezpieczne rozwiązanie. Jak wobec tego przystosować się do nowych warunków? Oto garść dobrych praktyk, które ułatwią Ci bezpieczną organizację posiłków w firmie.

Przygotuj biurową kuchnię

Kuchnia to przestrzeń wspólna, z której w firmie korzysta najwięcej osób. Z tego względu to właśnie tam powinniśmy szczególnie pilnować zasad przestrzegania higieny. Co zrobić, by maksymalnie zwiększyć bezpieczeństwo pracowników?

  • Zrezygnuj ze wspólnych naczyń i sztućców. W ten sposób ograniczysz rozprzestrzenianie się zarazków oraz zmniejszysz ryzyko infekcji. Poproś pracowników, by przynieśli własne talerze i kubki, które każdy z nich będzie mógł trzymać na swoim biurku.

Wskazówka: By w przyszłości uniknąć pomyłek, zarekomenduj podpisanie talerzy od spodu imieniem lub nazwiskiem pracownika.

  • Wprowadź system przerw, który pozwoli uniknąć licznych zgromadzeń w kuchni, np. rano przy ekspresie do kawy lub w porze lunchu. Ustalenie konkretnych godzin posiłków dla poszczególnych grup i zespołów ułatwi również zachowanie fizycznej separacji między pracownikami.
  • Zadbaj o odkażanie powierzchni wspólnych. Pamiętaj, by stale dezynfekować blaty, stoły i poręcze krzeseł. Nie zapominaj także o dystrybutorze wody, czajniku czy ekspresie do kawy. To urządzenia, które powinny być czyszczone preparatem wirusobójczym przed każdym użyciem i po nim.
  • Jeśli to możliwe, ogranicz zmywanie ręczne. Kuchenne gąbki są siedliskiem bakterii, dlatego zalecanym przez Główny Inspektorat Sanitarny rozwiązaniemjest mycie naczyń w zmywarce w temperaturze minimum 60°C. Jeśli nie możesz udostępnić pracownikom zmywarki, poproś ich o noszenie własnych gąbek lub znajdź inny higieniczny system, który sprawdzi się w Twojej firmie.

Zorganizuj jedzenie na dowóz

Bezpiecznym i tanim sposobem na organizację jedzenia w firmie jest zapewnienie pracownikom benefitu w formie dofinansowania posiłków. Taką usługę oferujemy w Lunching.pl. Umożliwiamy zamawianie jedzenia z lokalnych restauracji z dostawą prosto do biura. Dlaczego „wirtualna stołówka” to rozwiązanie, które warto teraz wprowadzić w firmie?

  • Bo zapewniając ciepły posiłek swoim pracownikom, dajesz im poczucie bezpieczeństwa oraz zwiększasz ich komfort psychiczny.
  • Bo lunch dostarczany jest w jedno stałe miejsce w biurze. Pracownicy nie muszą fizycznie spotykać się z kurierem ani opuszczać budynku, żeby wyjść np. do sklepu.
  • Bo zamówiony z restauracji lunch jest ciepły, a więc nie trzeba korzystać ze wspólnej kuchni, by odgrzać jedzenie.
  • Bo jedzenie przygotowywane jest z zachowaniem wszystkich środków ostrożności, zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
  • Bo otrzymany posiłek można zjeść bezpiecznie przy swoim biurku lub w odpowiedniej odległości od innych osób. Tym samym pracownicy zachowają konieczny dystans społeczny, a firma nie musi inwestować czasu ani pieniędzy w przeorganizowanie firmowej stołówki.

Zaproponuj pracownikom jedzenie przy biurkach

Choć do tej pory jedzenie spożywane przez pracowników przy komputerze traktowane było jako zły nawyk, teraz jest wręcz zalecane i w obecnej sytuacji działa na korzyść wszystkich pracowników. Dlaczego? Bo ułatwia bezpieczne dystansowanie się od innych ludzi oraz zmniejsza ryzyko zarażenia wirusem do minimum. Aby jedzenie przy biurku było jak najmniej kłopotliwe, uczul pracowników:

  • by nie przeszkadzali tym, którzy właśnie jedzą,
  • by ograniczyli spożywanie posiłków o intensywnych zapachach, które mogą być nieprzyjemne dla innych,
  • by nie zostawiali brudnych naczyń na biurkach,
  • by nie pracowali w czasie posiłku,
  • by – jedząc płynne pokarmy – szczególnie uważali na urządzenia elektroniczne.

Dowiedz się, jak działa Lunching.pl i co wyróżnia go na tle innych platform do zamawiania posiłków.

Zapewnij bezpieczeństwo w firmowej kantynie

Niektóre przedsiębiorstwa całkowicie rezygnują z tej przestrzeni wspólnej na czas powrotu do pracy po pandemii. Jeżeli jednak zdecydujesz się udostępnić pracownikom stołówkę, pamiętaj, że podobnie jak w przypadku kuchni czy pomieszczeń socjalnych, kantyna również wymaga odpowiedniej organizacji oraz przystosowania do nowych warunków.

  • Wprowadź grafik korzystania z kantyny firmowej, który pozwoli ograniczyć liczbę osób przebywających w niej w tym samym czasie.
  • Zadbaj o odpowiednią liczbę dozowników z płynem antybakteryjnym.
  • Rozsuń stoły i krzesła na bezpieczną odległość, by ułatwić pracownikom social distancing.
  • Wyeliminuj płatność gotówką, by zminimalizować ryzyko przenoszenia się bakterii na banknotach.
  • Pamiętaj o systematycznym wietrzeniu stołówki, ale nie używaj w tym celu klimatyzacji. Dlaczego? Klimatyzacja wysusza powietrze oraz śluzówkę nosa i gardła. Tym samym powoduje, że stajemy się mniej odporni na działanie wszelkiego rodzaju wirusów czy bakterii.

Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić benefit Lunching.pl w swojej firmie.

Odnalezienie się w nowej rzeczywistości nie będzie łatwe, ale w obliczu pandemii koronawirusa to właśnie gwarancji bezpieczeństwa pracownicy oczekują od swoich pracodawców najbardziej. Pamiętaj, że powrót do biura wymaga nie tylko dobrego przygotowania logistycznego, ale przede wszystkim mobilizacji całego zespołu do zmian dotychczasowych nawyków i przyzwyczajeń.

Czytaj też: Bezpieczny powrót do biura po pandemii koronawirusa. Jak się przygotować?