Jedni gotują w domu i przynoszą jedzenie do pracy, inni wybierają posiłki „na mieście” – zarówno te, które można kupić w formie gotowych lunchy, jak i obiady zamówione z restauracji. Co ciekawe, zwolenników stołowania się poza domem stale przybywa. Wszystko za sprawą oferowanych przez pracodawców świadczeń pozapłacowych w formie dofinansowania posiłków. Jak działa taki benefit i czy przysługuje każdemu pracownikowi?

Coraz więcej przedsiębiorców zdaje sobie sprawę, że benefity oferowane przez ich firmę znacząco wpływają nie tylko na motywację potencjalnych kandydatów do podjęcia pracy, ale rzutują także na pozytywną reputację i wizerunek pracodawcy – a te niejednokrotnie buduje się latami. Dlatego firmy coraz częściej decydują się przeznaczyć część swoich budżetów na dodatkowe świadczenia, które dostosowane będą do potrzeb ich pracowników.

Współfinansowanie posiłków przez pracodawcę

Jednym z najpopularniejszych benefitów, jakie firmy oferują swoim pracownikom, są dofinansowania do posiłków. To z nich (zaraz obok karty sportowej czy opieki medycznej) zatrudnieni korzystają najchętniej. To także dodatek, który realnie, każdego dnia jest odczuwany przez beneficjenta. Nie każdy przecież chce korzystać z zajęć sportowych czy dodatkowego pakietu w prywatnej przychodni.

Co więcej – współfinansowanie jest atrakcyjne również dla pracodawcy. Dlaczego? Ponieważ taka forma świadczenia może korzystać ze zwolnienia składkowego ZUS. I to bez limitu kwotowego. Szczegółowe podstawy prawne dotyczące tego postanowienia znajdują się w Rozporządzeniu ministra pracy i polityki socjalnej w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z dnia 18 grudnia 1998 r. (t.j. z dnia 28 września 2017 r., Dz.U., poz. 1949 ze zm.).

Jeśli firma ma zamiar wspierać pracowników benefitem w postaci dofinansowania posiłków spożywanych w miejscu pracy, powinna pamiętać o trzech rzeczach:

  • postanowienie o współfinansowaniu posiłków przez pracodawcę i pracownika musi znaleźć się w regulaminie wynagrodzenia, układzie zbiorowym lub przepisach o wynagrodzeniach,
  • posiłek musi być współfinansowany przez pracownika,
  • benefit musi przybierać formę niepieniężną.

Spełnienie tych wymogów pozwala uniknąć wliczania kosztu posiłków do podstawy wymiaru składek.

Jeśli jesteś osobą odpowiedzialną za benefity pracownicze,na pewno chcesz dowiedzieć się, jak współfinansowanie działa w praktyce po stronie zatrudnionych oraz dlaczego warto przekonać swojego pracodawcę do wprowadzenia podobnych świadczeń.

lunch jako benefit pracowniczy

Posiłek dla pracownika – zalety

Korzyści, jakie pracodawca może czerpać z tytułu współfinansowania posiłków swoim pracownikom, jest sporo. Wiążą się nie tylko z oszczędnością pieniędzy dotyczącą zwolnienia z odprowadzania składek ZUS, ale także z szeregiem pozapłacowych profitów, z których czerpać mogą także pracownicy firmy. Do zalet współfinansowania zalicza się:

  • lojalność pracowników –mniejsza rotacja zatrudnionych w danym przedsiębiorstwie to również mniejsze koszty, jakie pracodawca musi ponieść pozyskując nowych kandydatów,
  • kreowanie wizerunku nowoczesnego pracodawcy – który w dłuższej perspektywie podnosi prestiż firmy i wpływa na konkurencyjność jednostek na rynku pracy,
  • oszczędność czasu – pracownicy nie poświęcają swojego prywatnego czasu (po pracy) na przygotowywanie posiłków na kolejny dzień oraz nie muszą opuszczać budynku w godzinach pracy w celu spożycia pełnowartościowego lunchu,
  • zwiększona efektywność pracy – dostawa jedzenia prosto do biura wiąże się z lepszą organizacją pracy całego zespołu,
  • aspekt zdrowotny – regularne i zbilansowane posiłki podnoszą wydajność pracowników oraz pozwalają zapobiegać chorobom, które mogą powodować absencję personelu, a co za tym idzie – generować dodatkowe koszty,
  • integracja współpracowników – wspólne spożywanie posiłków zacieśnia dobre relacje (również pomiędzy osobami z innych stanowisk i działów), które usprawniają komunikację w zespole oraz pozytywnie przekładają się na późniejszą realizację projektów.

Dopłata z kieszeni pracownika – jak to wygląda w praktyce?

W praktyce współfinansowanie posiłków przez pracownika jest bardzo proste. W ramach usługi oferowanej przez Lunching.pl, pracownik raz w tygodniu zobowiązany jest do realizowania przelewu online. Co ważne – część kwoty, jaką beneficjent musi zapłacić, pokrywana jest przez pracodawcę.

Pozostałymi formalnościami zajmuje się księgowość, która – korzystając ze współfinansowania przez serwis Lunching – również jest na wygranej pozycji. Dlaczego? Bo platforma generuje jeden zbiorczy raport miesięczny z przejrzystym podsumowaniem wydatków pracodawcy w kontekście posiłków dla pracowników. To rozwiązanie gwarantujące nie tylko wygodę, ale przede wszystkim oszczędność czasu, jaki zespół kadrowy może przeznaczyć na inne działania wewnętrzne.

Współfinansowanie posiłków dla pracowników to prosty i efektywny finansowo (ze względu na możliwość zwolnienia składkowego) benefit, przynoszący nie tylko bezpośrednie korzyści dla zdrowia zatrudnionych, ale także wpływający na kulturę w przedsiębiorstwie i postrzeganie pracodawcy przez pracowników.  

Chcesz wiedzieć, jak wprowadzić taki benefit w swojej firmie? Skontaktuj się z nami!