Do momentu opracowania skutecznej szczepionki przeciwko COVID-19 najważniejsze jest ograniczenie do minimum kontaktów międzyludzkich, zachowanie bezpiecznego dystansu i rygorystyczne przestrzeganie procedur higienicznych. Zalecenia te dotyczą również żywienia zbiorowego. Aby serwować posiłki w zakładach pracy, w tym szczególnie w dużych zakładach przemysłowych w czasie pandemii, należy zabezpieczyć przed wirusem trzy strefy:

  • przygotowanie posiłków,
  • ich dostawy
  • oraz wydawanie.

O tym pamiętaj, kiedy zapewniasz posiłki pracownikom zakładu

Przygotowanie jedzenia w odpowiednich warunkach

Wprowadzenie dodatkowych zasad bezpieczeństwa w czasie przygotowania posiłków jest już żelaznym standardem. Upewnij się, że osoby przyrządzające jedzenie dla Twoich pracowników co najmniej raz dziennie mierzą temperaturę. Powinni często dezynfekować ręce, narzędzia i stanowiska pracy. Niezbędne jest też, by nosili jednorazowe rękawiczki przez cały czas przyrządzania posiłków.

W Lunching.pl wymagamy tego od naszych dostawców.

Pełnowartościowe dania

Bezpośredni wpływ na zdrowie pracowników ma jakość spożywanych posiłków. Potrawy bogate w składniki odżywcze, mikro- i makroelementy, witaminy i zdrowe tłuszcze zapewniają energię i witalność, a organizmom pozwalają wzmacniać barierę immunologiczną. To właśnie dlatego tak ważne jest nie tylko, by zamawiać bezpiecznie, ale i by zamawiać zdrowe jedzenie.

Wysoka temperatura posiłków

Od momentu ogłoszenia pandemii zalecana jest nie tylko szczególna troska o jakość żywienia, ale też o korzystanie przede wszystkim z gorących posiłków. Przetrzymanie żywności przez 4-5 minut w temperaturze powyżej +60°C skutecznie usuwa koronawirusy

Jeżeli nawet zamawiamy kanapki, to starajmy się wybierać te, które nadają się do odgrzania w mikrofalówce czy opiekaczu. Podgrzewanie dotyczy również napojów, czyli kaw, herbat, naparów ziołowych czy kompotów. Jeżeli korzystamy z napojów zimnych, starajmy się nie pić bezpośrednio z butelki lub puszki, a jeżeli tak robimy, to powinniśmy przed otwarciem napoju umyć starannie opakowanie.

Bezpieczna dostawa

Niezwykle ważnym elementem w procesie organizacji zbiorowego żywienia w zakładach przemysłowych jest zapewnienie właściwych warunków samej dostawy. Dostawcy powinni mieć środki zabezpieczenia osobistego (maseczki, rękawiczki). Chcąc ograniczyć do minimum ryzyko zakażenia, należy wybrać dostawy bezkontaktowe. I właśnie takie oferujemy w Lunching.pl. Płatności realizujemy drogą elektroniczną. Aby zapewnić pracownikom maksymalny komfort rozliczeń, stworzyliśmy możliwość regulowania rachunków raz w tygodniu.

Jak bezpiecznie wydawać posiłki w żywieniu zbiorowym?

Bezpieczne żywienie zbiorowe to nie tylko sterylne przygotowanie potraw i dostawa z zachowaniem rygorów bezpieczeństwa sanitarno-epidemiologicznego, ale także odpowiednie procedury wydawania posiłków.

Przede wszystkim należy unikać tłoku w pomieszczeniu, w którym spożywane są posiłki. Należy też zadbać o staranne odkażenie powierzchni po każdym posiłku. Wirus wywołujący COVID-19 jest w stanie przetrwać nawet do 72 godzin na gładkich powierzchniach ze stali i tworzyw sztucznych, a do 24 godzin na papierze czy kartonie. Konkretne wartości zależą od temperatury i wilgotności otoczenia oraz stanu nawierzchni (wirusy mogą przetrwać dłużej w zagłębieniach czy pęknięciach blatów, lad czy mebli).

O tym, co można zrobić, by ograniczyć ryzyko zakażenia w trakcie spożywania posiłków, napisaliśmy w artykule „Jak zorganizować posiłki w firmie w czasie pandemii?”.

*

Covid 19 nie opuści nas szybko. Część naukowców jest zdania, że będziemy musieli nauczyć się z nim żyć przez najbliższe miesiące, a zapewne lata. Zasady bezpieczeństwa żywności i żywienia wypracowane w czasie pierwszych miesięcy pandemii wejdą na stałe do procesu organizacji żywienia zbiorowego w zakładach pracy. Lunching.pl te procesy ułatwia – skontaktuj się z nami i omówimy, jak możemy usprawnić wydawanie posiłków w Twojej firmie.