Czy trzeba kogokolwiek przekonywać o tym, że jedzenie wpływa na samopoczucie? W naturalny sposób powinniśmy więc łączyć właściwe odżywianie z wydajnością umysłową. Tymczasem jedzenie w pracy wciąż traktujemy po macoszemu i posiłki wręcz „pochłaniamy”, szybko i przed komputerem. Dlaczego nie powinniśmy tak robić? Jak na własne zwyczaje żywieniowe może wpłynąć pracownik, a jak może wesprzeć go w tym pracodawca?

Jak Polacy jedzą w pracy?

Zajrzyjmy do biurowych kuchni i stołówek oraz jadalni tych, którzy pracują zdalnie. Co Polacy jedzą podczas pracy? W 2019 roku Pracuj.pl przeprowadziło badanie, w którym ustaliło, że 60% Polaków przygotowuje obiady do pracy w domu. To dobry wynik!

Czytaj też: Co jeść w czasie home office?

Co bardzo ważne, co 6 osoba biorąca udział w tym badaniu deklarowała, że chciałaby mieć dłuższą przerwę na obiad, do tego wliczaną do czasu pracy. Połowa badanych Polaków oczekuje też od pracodawcy dofinansowania posiłku.

25% badanych Polaków korzysta z diety pudełkowej albo zamawiało jedzenie z zewnętrznych restauracji [1]. Pozostali jednak nie zadeklarowali konkretnych zwyczajów. To właśnie nad ich nawykami warto popracować.

Konsekwencje złego odżywiania się w pracy

Jeśli odżywiamy się w pracy źle, wpędzamy się tak naprawdę w błędne koło. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe skutkują pogorszeniem naszego stanu zdrowia. Chorzy i zmęczeni, mamy mniej energii, nie uczymy się tak szybko jak wcześniej. Kto stoi w miejscu, cofa się, dlatego nie ucząc się, obniżamy swoje kompetencje. Z mniejszymi kwalifikacjami mamy mniejszą produktywność i gorsze wyniki w pracy. Czy można więc stracić pracę przez złe odżywianie się? To duży skrót, ale pokazuje, jak daleko idące skutki mogą mieć nasze małe żywieniowe wybory.

Czytaj też: Chcesz pracować gorzej? Utrzymuj te zwyczaje żywieniowe

A co stałoby się, gdybyśmy odwrócili sytuację?

Skutki zdrowego jedzenia w czasie pracy

Światowa Organizacja Zdrowia podaje [2], że produktywność osoby, która je regularnie, wzrasta aż o 20%. Warto wiedzieć, że pracownicy, którzy jedzą do tego zdrowe, pełnowartościowe posiłki, są o 25% wydajniejsi.

Czytaj też: Jak jedzenie wpływa na produktywność?

I choć mogłoby się wydawać, że dofinansowanie posiłku to korzyść jedynie dla pracownika – w końcu jest beneficjentem takiego świadczenia pozapłacowego – to prawda jest zupełnie inna. International Labour Organization deklaruje w swoich badaniach [3], że dofinansowując np. lunche pracowników, można uzyskać nawet 150% zwrotu z inwestycji.

Jak szybko zapewnić pracownikom zdrowe jedzenie w pracy?

Jeśli chodzi o organizację posiłków w pracy, masz różne możliwości. Jednak nie wszystkie będą jednakowo korzystne zarówno dla pracodawcy, jak i pracownika. Warto zdecydować się na takie rozwiązanie, które będzie nie tylko łatwe w obsłudze i rozliczeniu, ale też elastyczne. Wybierając benefit żywieniowy, zwróć uwagę:

  1. Czy to rozwiązanie jest dostępne zarówno dla osób pracujących w biurze, jak i zdalnie?
  2. Czy pozwala zamawiać pracownikom pełnowartościowe posiłki dostosowane do ich zapotrzebowania kalorycznego?
  3. Czy wpływa na regularność posiłków u pracowników?

W Lunching bierzemy pod uwagę wszystkie te punkty. Zaprojektowaliśmy platformę tak, by odciążała pracowników i zwalniała ich z myślenia o przygotowywaniu posiłków. Oszczędzamy ich czas (średni czas trwania zamawiania posiłku na Lunching to 34 sekundy). Z Lunching pracownicy rozliczają się zbiorczo raz w tygodniu i mogą „nadpłacać” dodatkowe środki do skarbonki. Co bardzo ważne, Lunching sprzyja wyrabianiu pozytywnych nawyków: posiłki można zamówić tylko 10:45. Dzięki temu pracownicy nie myślą o jedzeniu przez cały dzień, bo zadbali o nie przed południem. Obiad jest dostarczany zawsze na czas.

Brzmi jak coś, czego szukasz? Jeśli chcesz pomówić o tym, jak możemy zorganizować posiłki w Twojej firmie, skontaktuj się z nami.

Źródła

[1] Raport Pracuj.pl, Zawodowy styl życia, 2019
[2] Raport World Health Organization, Obesity and overweight, 2004
[3] Christopher Wanjek, Food at work. Workplace solutions for malnutrition, obesity and chronic diseases, Geneva 2005, publikacja z ramienia International Labour Organization